Diplomamunka

Fényes búvár- és oktatóközpont Diplomamunka 2013. publikálva az építészfórumon itt elérhető.

Térkompozíció - 10*10-es "kockák"

kontraszt, átmeneti tér, labirintus, Johann Sebastian Bach zenéje

Táncház szauna blokkal

Az épületet a járda vonalára rendeztem, így az épület mögött kialakulhat egy intimszféra, mely védett hellyé válik, és kiválóan alkalmas a már meglévő játszótér áttelepítésére, illetve a környező lakók számára zöldövezet kialakítására. A parkolót az épület mellé helyeztem, melyet növényzet választ el a játszótértől. A parkolóba integráltam a kerékpártárolót, mely helyet biztosít a hulladéktárolónak is.

Funkcionális elrendezés

Az előcsarnokba belépve nagy tér fogadja a látogatót, mely kortársművészek (festők, fényképészek) műveinek kiállítóteret is biztosít.  Az emeletre helyeztem a tánctermeket (melyek összenyithatóak), és a szauna-blokkot. Földszinten találhatóak a kiszolgáló helyiségek.

Építészeti kialakítás

A bejáratot úgy emeltem ki, hogy az épülettömegből „kimetszettem” egy darabot. A kimetszett darab a kerékpártároló kubusát képezi, így rész-egészt alkot a főépület és a melléképület. A tánctér fölött magastető emelkedik, folytatva a szomszédos tűzfalat, és kihangsúlyozva a fő funkciót. Észak felől a félnyeregtető üvegfalú, így közvetlenül világíthatja a természetes fény a táncteret. Színezett üvegfalat terveztem a szauna-blokk északnyugati oldalára, így amikor a nap rásüt, a belső térben a színek játéka lesz látható.

Inkubátorház

műhelyek, konferencia termek, étterem, irodák, függőleges közlekedési zóna (lift, lépcső), helyszín: ipari park

Minimál lakóegység

A cél átmeneti szállás biztosítása sportolóknak, átutazóknak, ideiglenesen szállás nélkül maradó embereknek maximum egy hónapon keresztül. Feladat volt, egy fős lakóegység megtervezése, amit 24-szer ismételve kisebb változtatásokkal le kellett helyezni a híd alá. Feleslegessé vált trapézlemezből terveztem a külső burkolatot, a hőszigetelés pedig speciális eljárással újrahasznosított üvegből készült.

Férfi divatüzlet

A tervezési helyszín területe 145 m2 , melyre egy férfi divatüzletet kellett terveznem. Mivel Győr belvárosa színvonalas helyszín, ezért egy modern, impozáns belső teret terveztem, mely exkluzív kiszolgálást nyújt.  A helyszín nehézsége, és egyben szépsége a már meglévő régi boltozatok, boltívek. Ezekre az építészeti elemekre a bútorok formájával, elhelyezésével reagáltam. Olyan „szalagbútort” terveztem, mely a boltív vállából indul, és belefolyik a térbe. Ezek funkcionálisan polcként, fogasként, cipőtartóként működnek, és egyben térplasztikák is. A kollekciót bemutató fogasok (babák) a mennyezetről lógnak le, és a bútorok csak a babák elhelyezkedési vonalát mutatják meg, nem érnek hozzá a bútorhoz.  

Anyag- és színhasználat

Alapvetően fehéret, feketét és a pirosat jeleníteném meg a térben. A ruhák színesek lesznek, melyek elegendő színélményt adnak. A fehér tágassá teszi a teret, a piros a felhívást, és a rangot jelképezné, a fekete pedig az eleganciát. A bútorokat áttetsző akril üvegből terveztem, mivel ennek az alakíthatósága elégséges a bútorok formájának megvalósítására, illetve az áttetszőség érdekes térélményt ad.

Bercsényi liget-kiállítótér

A kiállítótérben az oktatási intézmények tehetségeinek nyújtunk lehetőséget, hogy munkáikat egy színvonalas helyszínen mutathassák be. Az épület elhelyezése iskoláktól induló, a volt Olajgyár területén keresztbe menő úthoz kapcsolódik.  Az épület előtt olyan térképzést szeretnék létrehozni, ami egyben az épületbe invitál, másrészt a liget hosszanti irányába terel. Ezt a kapcsolatot épületbe harapó „keretek” kialakításával hoznám létre, melyek erősítik a liget közlekedési irányát, valamint átmeneti teret képeznek a külső tér és az épület belső világa között. Az épület alaprajzi koncepciója az, hogy egy olyan kiállítótér jöjjön létre, melyben a kiszolgáló funkciók „dobozként” úsznak.  Ezeknek a helyét a keretek jelölik ki, melyek belmagassága akkora, hogy a kiszolgáló „dobozok” tetején szintén kiállítótér alakulhat ki, melyre lépcsőkön keresztül lehet felmenni. Ezek a keretek kiállító felület funkcióját is betöltik, valamint a belső térbe természetes fényt engednek a tetők találkozásánál. A bejárati homlokzat enyhén törik, mely arra szolgál, hogy a bekötő útról érkezőket a ligetbe irányítsa. Az épület elhelyezkedésének másik fontos szempontja a rézsűbe tolás. Ezzel a telepítéssel a liget keresztmetszetét kívántam szabadabban hagyni. Az épület a 3 fokos tetőhajlásszögével is a liget felé nyílik.

Pályázati munkák

"utazás" Győr város standja – hallgatói ötletpályázat - 2. helyezés

A tervezési feladat volt egy 56 m2 fejstand 8 m frontszélességgel, 7 m mélységgel, mely csak a hátsó 8 m hosszon zárt; U alakban szabadon álló. A standnak figyelemfelkeltőnek kellett lennie, mivel a kiállító csarnokban számos város képviseltette magát, és Győr feltűnő, könnyen megtalálható standot szeretett volna építtetni. Ezért magas helyre terveztük a figyelemfelkeltő feliratokat. A terület középpontjában helyeztünk el a tárgyalószobát, hogy a látogatóktól elzártan, nyugodt körülmények között lehessen tárgyalni az érdeklődőkkel. Reprezentatív helyet adtunk Győr fejlődését jelképező napenergiával működő autónak. A terület szélén biztosítottunk svédasztalos kóstolót Győr ételkülönlegességeiből. A terület frontjának közepén helyeztük el az információs pultot.

Mobil információs pavilon - hallgatói ötletpályázat

2010 szeptemberében került megrendezésre Győrben az Öt Templom Fesztivál.

A fesztiválhoz kapcsolódó tervpályázat célja egy olyan könnyen szétszerelhető és szállítható pavilon tervezése volt, mely szűkebb funkcióján – információs központ, jegyárusítás – túlmenően az Öt Templom Fesztivál jel-értékű elemévé tud válni, továbbá más fesztiválokon felállítva, megjelenve az Öt Templom Fesztivál szellemiségét képviselheti.

Telepítés

A fesztiválon résztvevő öt templom által alkotott tengelye a Rába kettős hídtól indul. A pavilont a tengely kiinduló pontjában, a legfontosabb forgalmi kereszteződésében helyeztük el. Célunk az Evangélikus Öregtemplom és a Zsinagóga közötti elhanyagolt füves tér élettel telítése, melyet a növényzet ültetésével, és kerti bútorok telepítésével képzeltünk el. Az év bármely időszakában kellemes környezetet biztosítana Győr városában.

Tömeg

A pavilon funkcionális szerepe mellett, célunk egy jelkép értékű építmény létrehozása volt, mely más rendezvényeken hirdetné a fesztivál jelentőségét. A formai kialakításnál a fesztiválon résztvevő gyülekezetek jelképeire koncentráltunk. Az egymást keresztező tömeg ábrázolja mind az öt vallásban fellelhető keresztet, vagy az arra asszociálható szimbólumot.

Újrahasznosított karton, mint „ülőalkalmatosság”- hallgatói művészeti verseny - TDK: 1. helyezés
OTDK: részvétel

Előképek:

A két széket 1-1 két fős csoport készítette, melynek egyesülése után alkottuk meg 3. legkiforrottabb fotelünket. Az elkészült székek készítésekor, egyik esetben sem használtunk idegen kötőanyagot (ragasztót), illetve a teherbírást sem javítottuk idegen anyaggal. A kötések, kapcsolatok kialakítása minden esetben saját anyagból készül. Törekedtünk, hogy a székek gyakorlatilag hulladékmentesen létrehozhatóak legyenek, ezzel ügyelve a környezetszennyezés csökkentésére.

Fonott, újrahasznosított „kartonfotel„

Az fent látott két szék negatív tulajdonságait küszöböltük ki, és a pozitívokat erősítettük úgy, hogy a két szerkesztési elvet integráltuk.

-bevágásos: nagy teherbírás, kevésbé kényelmes.

-fonott: ergonomikus, kényelmes kialakítású, ellenben kevésbé teherbíró. Fontos, hogy a betoldott elemekből készül a fonott felület, amely nem csak egy a székre ráterített lepel, hanem szervesen részt vesz a szék merevítésében, teherhordásában is. A kényelmi funkciói mellett a székkel egy homogén egészet alkot a fonás.

KortársHáz Magyarországon Pályázat 2013

táj tiszteletben tartása­ I korszerű természetes otthon I fenntarthatóság I helyi építészeti identitás­ I helyi források használata I süttői mészkőbánya I közösségi biomassza projekt létrehozása I préselt fűrészporból, és szőlő venyigéből készült pellet I a pellet regionális illetve helybeli forrásból származna I közös feldoglozó, aprító pellet üzem I vidékfejlesztés I faluépítés I házi vegyes tüzelésű biomassza kazán